Bitul e liber prin însăși natura lui.

Bitul este o mișcare de rezistență. Bitul s-a născut din refuzul câtorva dintre noi de a se regăsi în cifrele trecute aproape arbitrar în dreptul propriilor nume în catalog, din disperarea lor de a ști că tot ceea ce dăduseră vreodată lumii să citească fusese luat cu stângăcie de la colegul din spate (și fusese luat cu susul în jos, căci respectivul nu binevoise niciodată să își întoarcă foaia), din dorința de a se depărta cât mai mult de ochelarii cu ramă subțire care îi veghează permanent când de pe catedră, când de pe nasurile insuportabililor GINGAȘILOR posesori, din imposibilitatea de a înțelege cum de aceștia din urmă pot ști mai multe despre ei decât știu ei înșiși.

Bitul încearcă să iasă din lumea artificială creată prin aceste mijloace obscure și să redea o imagine a liceului Vianu în formă lui cea mai brută, lipsită de constrângerile și de formalitățile sub influența cărora este nevoit să existe. Bitul oferă posibilitaea oricărui elev al liceului să vorbească, fără ajutorul eternului coleg din spate și departe de privirea critică a vreunui profesor, despre orice subiect îl intrigă la un moment dat. Iar această mulțime a subiectelor este una largă — suntem, deși e greu de crezut, mai mult decât niște elevi care au fost încuiați într-un laborator de informatică și loviți cu tastatura peste ceafă până au învățat materia. De aceea, Bitul poate părea o publicație eterogenă, lipsită de unitate, dar tocmai ordinea forțată este cea căreia Bitul i se opune.

Bitul este, deci, independent. Bitul nu trebuie confundat cu o simplă revistă a liceului Vianu, aceasta reprezentând o negare a tuturor valorilor pe care Bitul încearcă să le apere. Bitul este revista elevilor și a nimănui altcuiva. În momentul în care va începe să funcționeze conform unor forțe exterioare lui, Bitul va înceta să mai fie liber.

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co